Ny PPG-maskin revolutionerar färgblandningen hos Upplands Motor

– Detta är framtiden! MoonWalk har gjort en stor skillnad för oss! Det frigör så mycket tid! Det säger lackförman Christopher Bülow och Chef på UM Skadeverkstad Kista, Rasmus Selander.

Skadeverkstaden har mycket att göra och vi har besökt dem för att få veta mer om deras erfarenheter med den automatiserade färgblandningsmaskinen MoonWalk från PPG.

Upplands Motor (UM) är Sveriges näst största Volvohandlare med anläggningar i Kista, Uppsala och Länna. UM i Kista har haft MoonWalk sedan juli 2019, Länna har beställt MoonWalk för leverans i maj och Uppsala får MoonWalk i samband med sin ombyggnation under hösten. Så vi har en känsla av att UM är positiva till MoonWalk – men vad ser de som de största fördelarna med maskinen? Vi frågade Christopher Bülow, lackföran på UM Kista, och Rasmus Selander, Chef på UM Skadeverkstad Kista, om det.

Christopher Bülow och Rasmus Selander, Upplands Motor AB

Christopher Bülow och Rasmus Selander, Upplands Motor AB

Intresserade från start

UM var snabba med att upptäcka potentialen hos MoonWalk – direkt efter PPG:s stora lanseringsevent i Madrid i juni 2019 visade de stort intresse för MoonWalk och fick maskinen i slutet av juli, som en av tre testkunder i Sverige. De har ända sedan starten tagit till sig de nya möjligheterna med MoonWalk.

Gör en enorm skillnad i lackverkstaden

Christopher Bülow är lackförman på UM och mycket erfaren inom branschen.  På frågan om vad han tycker om MoonWalk säger han snabbt: – MoonWalk frigör så mycket tid! Den är lätt att använda, ger mer exakta blandningar och minskar stressen hos lackerarna. Dessutom förbättrar den materialförbrukningen. Vi är otroligt glada att vi har fått den!

Rasmus Selander, Chef på UM Skadeverkstad Kista, fortsätter: – Vi har bara fått positiv feedback från våra lackerare. De älskar den! De är stolta över det jobb de gör och alla gillar att se företaget växa så att de kan få den senaste utrustningen och så vidare.

Inga lackerare gillar manuell blandning ändå

Christopher: – Vi har mycket att göra i verkstaden med 20 anställda. Vi anställde just en lackerare till. Det tar cirka 3–10 minuter att göra en manuell blandning – så det är en stor fördel att MoonWalk frigör så mycket tid. Det har minskat stressnivån bland våra lackerare. Det är bra för mig också, eftersom jag kan förbereda blandningar och sedan gå och ta hand om andra uppgifter, som att hjälpa en kollega eller något annat.

MoonWalk har gjort en stor skillnad! Man vänjer sig snabbt vid den och blir beroende av den – men som tur är fungerar den bra. Vi gör drygt 10 blandningar per dag med MoonWalk."

Christopher Bülow, lackförman, Upplands Motor AB

Christopher Bülow, lackförman, Upplands Motor AB

Medarbetarna är mer positiva

Christopher avslutar: – Moonwalk gör det lättare att anställa folk, ger en bättre kulörrespons på bilarna och man kan göra andra moment medan den blandar färgen.

Dessutom är medarbetarna mer positiva nu. Vi är alla stolta över vad ni gör här – så det är kul att se att vi blir bättre!

– Jag kan varmt rekommendera MoonWalk. Jag kan inte understryka det nog – detta är framtiden!"

Christopher Bülow, Upplands Motor AB


Läs mer: MoonWalk

Christopher Bülow, Upplands Motor, berätter om deras MOONWALK!