Gamla dyrgripar, nya uppdrag

Gamla dyrgripar, nya uppdrag

Högre vinst, större genomflöde – erbjudandet måste utökas. Veteranbilar har alltid varit populära, men är renovering av veteranbilar ett nytt affärssegment för lackeringsfirmorna? Sascha Petschke, utbildare hos PPG, förklarar vilka förutsättningar som gäller för att få veteranbilsrenovering att löna sig.

Hel- och dellackeringar, reparationslackeringar efter olyckor, plastreparationer, luftkonditioneringsreparationer och glasreparationer – verkstäder och lackeringsfirmor har många specialinriktningar men brukar vilja utöka erbjudandet ytterligare. Både äldre och modernare veteranbilar finns på radarn när företagen letar nya affärsområden. Men när är det en ekonomiskt hållbar möjlighet att renovera och lackera en VW Golf I, Opel Manta eller Ford Model A? Och vad bör du tänka igenom i förväg, för att undvika att ägna projekten mer tid än vad kunderna betalar för? ”Veteranbilssegmentet är extremt komplext”, säger Sascha. ”Vill du börja ta dig an veteranbilar och moderna klassiker, finns det många saker att fundera igenom.”

Särskilda fordon är lika med särskilda kunder:

För det första, förklarar Sascha, är ägare av veteranbilar och moderna klassiker ganska olika vanliga bilägare, utöver att de är helt olika sinsemellan. Ägare av veteranbilar, dvs. bilar äldre än 30 år, ser ofta fordonsköpet som en investering. När det gäller de här ägarna, finns det ofta känslomässiga skäl bakom bilköpet. En gammal Mercedes SL eller Opel Rekord väcker barndomsminnen till liv. En sådan bil får en helt annan betydelse än en vardagsbil och blir ofta en del av familjen. Veteranbilen brukar vara en hobby för ägaren, vilket innebär att personen har stora kunskaper och känner ett starkt engagemang – och förväntar sig att lackeringsfirman eller verkstaden gör detsamma. 

”Firmor som åtar sig att renovera eller lackera veteranbilar måste därför ha specialkunskaper och unik kompetens”, säger Sascha. ”Kunderna märker direkt om företaget känner extra starkt för den här typen av bil, eller om det bara rör sig om ett ytterligare ett affärsområde.” Slutsats: Om ledningen och/eller de anställda är intresserade av veteranbilar och har stora praktiska kunskaper på området, är det en bonus för företag som funderar på att utöka erbjudandet gentemot kunderna.

Inga snabba klipp: att renovera gamla dyrgripar tar tid

Man måste vara medveten om att renovering av veteranbilar är mycket mer tidskrävande än arbete med nyare bilar. Anställda med rätt kompetens och mycket tålamod måste kunna ägna tid åt jobbet. ”Därutöver ska man komma ihåg att arbetsstationerna ockuperas under längre tid än normalt för de olika arbetsstegen”, fortsätter Sascha. ”Ofta kan arbetets omfattning bedömas mer exakt först när bilen har lyfts upp, och ibland måste den först tas isär och färgen tas bort.”

Viktiga saker att tänka på när man tar sig an projekt av den här typen:

  • Kunden måste känna sig trygg med att lämna sin bil hos firman. Ha en öppen och ärlig dialog med kunden, och skicka gärna foton under arbetets gång. Några bilder som du har tagit med mobiltelefonen får ägaren att känna tillit och delaktighet i processen. Det är definitivt ett plus, eftersom den här typen av ägare oftast har ett passionerat intresse.
  • Det kan vara en god idé att komma överens om en tidsram för arbetet. Vill kunden ha tillbaka bilen så snart som möjligt, eller finns det möjlighet att vänta flera månader, tills vintern är över?
  • Ta reda på vilket resultat kunden förväntar sig. Räcker det med en enklare renovering eller förväntar sig kunden att bilen ska bli i skick som ny? Ställ frågor och anpassa varje reparationsprojekt för den specifika kunden.
  • Se till att kunden kan hantera prisökningar. Även om du tror att du har kontroll över allt, kanske bilen visar sig vara i mycket sämre skick än väntat när den gamla färgen har tagits bort. Kunden bör vara beredd på att bilens skick kan vara sämre än vad det först ser ut som.

Avancerade och varierande reparationer

Spännvidden för veteranbilar är nästan 100 år, vilket innebär att det förekommer många olika material och tillverkningsmetoder. Ofta behövs det specialverktyg eller material som inte bara är att beställa. Varje bil har också en unik sammansättning av färgskikt, vilket kräver särskilda förberedelser och metoder. Oftast kan inte de vanliga programmen användas för att beräkna kostnaderna, som i stället måste uppskattas. ”Det krävs mycket erfarenhet och stora kunskaper för att uppnå ett resultat som imponerar på kunden – och det är viktigt att ge kunden ett gott intryck eftersom veteranbilsägare ofta har stora nätverk och ägnar mycket tid åt att hitta lämpliga verkstäder. Rekommendationer och tips från andra ägare eller på webbforum tas på största allvar”, säger Sascha.

Dessutom har de flesta ägare redan kontakt med en verkstad som de litar på. ”Vill du göra dig ett namn i det här kundsegmentet måste du leverera perfekta resultat, så att kunderna rekommenderar dig och du hamnar steget för konkurrenterna.” Saschas råd: ”Om du har det engagemang och de kunskaper som krävs för utöka ditt erbjudande genom att ta dig an veteranbilar och moderna klassiker, är det bra att börja med mindre reparationer och projekt, så att du får en känsla för fordonen och klientelet. Viktigast av allt: ta god tid på dig! Då kan det bli en lyckad affärsmodell.”

 

Läs mer

Läs mer om Lean och optimeringsverktyg

Se andra artiklar