Nytt forretningsområde med gamle skatter

Nytt forretningsområde med gamle skatter

Mer lønnsomt, mer produktivt – porteføljen må utvides. Klassiske biler er fortsatt veldig populære, men fungerer gjenoppretting av klassiske biler som et nytt forretningssegment for bilverksteder og lakkeringsverksteder? Sascha Petschke, teknisk trener ved PPG, forklarer når det lønner seg for et verksted å jobbe med klassiske biler.

Hellakkering og punktlakkering, reparasjon etter ulykker, plastreparasjoner, klimaanlegg og noen ganger glass – verksteder og lakkeringsverksteder er allerede godt diversifisert, men ønsker fortsatt å diversifisere porteføljen enda mer. I jakten på nye forretningssegmenter er både moderne og klassiske biler på radaren, men når er det fornuftig å lakkere og gjenopprette en VW Golf I, Opel Mantra eller Ford Model A roadster? Og hva må du vurdere i forkant for å sikre at du ikke bruker mer tid enn det kunden betaler for? «Segmentet for klassiske biler er ekstremt sammensatt,» forklarer Sascha Petschke. «Hvis du vurderer å satse på klassiske og moderne klassiske biler, er det flere forhold man må ta stilling til.»

Spesialbiler betyr spesielle kunder:

For det første, forklarer Sascha, er eierne av klassiske og moderne klassiske biler like forskjellige fra eiere av vanlige biler som de er fra hverandre. Personer som har en klassisk bil, vanligvis en bil mer som er eldre enn 30 år, ser ofte på kjøretøyet mer som en investering. Når det gjelder eiere av klassikere, kan det være følelser som styrer bilkjøpet. Den gamle Mercedes SL eller Opel Rekord kan ofte gi barndomsminner. Bilen får en helt annen mening enn en hverdagsbil, og blir ofte en del av familien. Disse bilene er også ofte en hobby, så eieren investerer både lidenskap og ekspertise i favorittbilen sin – og forventer det samme av verksteder de overlater bilen sin til.

«Når det er snakk om karosseri og lakk betyr dette at selskapet må ha mye know-how og ekspertise om klassikere,» forklarer Sascha Petschke. «Disse kundene ser med en gang om selskapet har en lidenskap for klassiske biler og har all ekspertisen som kreves for å jobbe med dem, eller om forretningsområdet er akkurat det: Et forretningsområde.» Sagt på en annen måte: Hvis selskapets ledelse og/eller ansatte er interessert i klassiske biler og har mye praktiske kunnskaper på området, er det allerede en bonus med tanke på å utvide porteføljen i den retningen.

Ikke en rask business: Å jobbe på gamle skatter tar tid

Det er viktig å forstå at arbeid på klassiske biler er mye mer tidkrevende enn arbeid på nyere biler. De riktige medarbeiderne må også kunne jobbe sammen på bilen, og må ha tålmodigheten til å gjøre det. «I tillegg må du huske at arbeidsstasjonene vanligvis er i bruk i lengre perioder av gangen enn i en normal prosess,» fortsetter Sascha Petschke. «Det er ofte først mulig å beregne omfanget av arbeidet som kreves når bilen står på bukken, og noen ganger må bilen først demonteres og lakken fjernes.»

Her er noen av de viktigste tingene å vurdere før du setter i gang:

  • Det er viktig at kunden føler seg komfortabel med verkstedet som tar hånd om bilen. Vær ærlig i dialogen med kunden og send bilder etterhvert som reparasjonen går fremover. Når du tar noen bilder med telefonen og sender dem til eieren, føler han seg trygg og involvert i reparasjonsprosessen. Siden disse eierne er veldig lidenskapelige, er det et klart pluss.
  • Det er ofte en god idé å avtale en spesifikk tidsramme for reparasjonen. Trenger kunden bilen tilbake så raskt som mulig, eller om bare 6 måneder, når vinteren er over?
  • Finn ut hvor omfattende service kunden ønsker. Trenger den bare en liten ansiktsløftning, eller forventer de å få bilen tilbake i bedre stand enn da den var ny? Still spørsmål og tilpass hver reparasjon til kunden.
  • Forsikre deg om at kunden tåler en prisøkning. Du tenker kanskje at du har tatt hensyn til alt, men når du fjerner lakken, oppdager du at karosseriet er i mye dårligere forfatning enn du trodde. Kunden må være forberedt på at tilstanden til bilen kan være dårligere enn det først så ut som.

Mer komplekse reparasjoner

Klassiske biler strekker seg over nesten 100 år, så det er et veldig bredt spekter av materialer og produksjonsmetoder som er brukt. Ofte du trenger spesialverktøy eller spesielle materialer som du ikke bare kan bestille. Hver bil har også en egen lakkstruktur og krever spesiell klargjøring og påføring. De vanlige beregningsprogrammene kan ofte ikke beregne kostnadene for arbeidet, som i stedet må estimeres. Sascha Petschke forklarer: «Det krever mye erfaring og kunnskap for å oppnå et resultat som imponerer kunden – og du må gjøre et positivt inntrykk på kunden, da eier av klassiske biler generelt har et veldig sterkt nettverket og bruker mye tid på å finne ut hvilket verksted de skal bruke. Anbefalinger og utsagn fra andre eiere eller på nettfora tas veldig seriøst.»

I tillegg har de fleste eiere allerede et verksted de stoler på. Sascha Petschke: «Hvis du ønsker å bygge et godt renommé i dette kundesegmentet, må du utføre førsteklasses arbeid for å bli anbefalt til andre og få et forsprang på den etablerte konkurransen.» Hans tips: «Hvis du har lidenskapen og kompetanse til å jobbe med disse skattene, og ønsker å utvide tjenestene til å omfatte klassisk og moderne klassiske biler, bør du starte med små reparasjoner og jobber for å bli kjent med bilene og klientellet. Det viktigste av alt, er å ta seg god tid! Da kan forretningsmodellen gi suksess.»

 

Les mer

Lær mer om Lean og optimaliseringsverktøy

Se andre artikler