Nye forretningsmuligheder med gamle skatte

Nye forretningsmuligheder med gamle skatte

Højere overskud, større produktion – porteføljen skal udvides. Klassiske biler er stadig meget populære, men kan restaureringen af dem udgøre et nyt forretningssegment for karosseriværksteder og autolakererier? Uddannelseschef Sascha Petschke hos PPG forklarer, hvornår det kan betale sig for et karosseriværksted at arbejde med klassiske biler.

Med komplet og delvis lakering, reparation af skader som følge af ulykker, reparation af plast, aircondition og undertiden glas påtager karosseriværksteder og autolakererier sig allerede mange forskellige opgaver, men vil alligevel gerne fortsat udvide porteføljen. I jagten på nye forretningssegmenter har man både klassiske og moderne klassiske biler i kikkerten, men hvornår er det muligt at lakere og restaurere en VW Golf I, Opel Manta eller Ford Model A Roadster? Og hvad skal du på forhånd tænke over for at sikre, at du ikke bruger mere tid, end kunden betaler for? "Segmentet for klassiske biler er uhyre kompliceret", siger Sascha Petschke. "Hvis du overvejer at involvere dig i klassiske og moderne klassiske biler, er der flere ting at tage højde for."

Særlige biler er lig med særlige kunder:

Sascha forklarer, at ejere af klassiske og moderne klassiske biler er lige så forskellige fra ejere af almindelige biler, som de er forskellige fra hinanden. Personer med en klassisk bil − typisk en bil, der er mere end 30 år gammel − ser i højere grad bilen som en investering. For ejere af klassiske biler ligger der følelsesmæssige årsager til grund for købet at bilen. Den gamle Mercedes SL eller Opel Rekord bringer ofte minder frem fra barndommen. Bilen får en helt anden betydning end hverdagsbilen og bliver ofte en del af familien. Ofte er disse biler også en hobby, så ejerne investerer både deres lidenskab og ekspertise i yndlingsbilen og forventer det samme fra det værksted, som de betror bilen.

"Når det handler om karosseri- og lakarbejde, kræver det derfor, at virksomheden har en betydelig knowhow og ekspertise inden for veteranbiler," forklarer Sascha Petschke. "Disse kunder kan straks se, om virksomheden har et svagt punkt for klassiske biler og den nødvendige store viden om dem, eller om dette forretningsområde blot er: Et forretningsområde." Kort sagt: Hvis virksomhedens ledelse og/eller medarbejdere er interesserede i veteranbiler og har stor praktisk viden inden for området, er det allerede en fordel i forbindelse med en udvidelse af porteføljen i den retning.

Ikke en hurtig forretning: Det tager tid at arbejde med gamle skatte

Det er vigtigt, at du erkender, at det er meget mere tidskrævende at arbejde med klassiske biler, end det er at arbejde med nyere biler. De pågældende medarbejdere skal kunne arbejde i længere tid med bilen og desuden have tålmodighed til at gøre det. "Derudover skal du være klar over, at de nødvendige arbejdsstationer generelt vil være optaget i længere tid, end det er tilfældet for de normale procestrin," fortsætter Sascha Petschke. "Når bilen befinder sig på liften, er det ofte kun muligt at foretage et skøn over omfanget af arbejdet, og undertiden skal bilen først skilles ad og lakken fjernes."

Ting, der er vigtige at overveje ved at involvere sig i dette område:

  • Det er vigtigt, at kunden føler sig godt tilpas med det værksted, der tager sig af bilen. Du skal være ærlig i din dialog med kunden og sende fotos, efterhånden som reparationen skrider frem. Hvis du tager et par snapshots med din telefon og sender dem til ejeren, giver det ham en følelse af sikkerhed og involvering i reparationsprocessen. Da sådanne ejere er meget passionerede, er dette bestemt et plus.
  • Det er ofte en god idé at aftale en bestemt tidsramme for reparationen. Har kunden brug for at få bilen igen så hurtigt som muligt? Eller først om 6 måneder, når vinteren er forbi?
  • Find ud af, hvor stor opmærksomhed kunden ønsker, bilen skal have. Skal den blot fikses op, eller forventer kunden at få bilen tilbage i en stand, der er bedre end som ny? Stil spørgsmål, og tilpas hver reparation efter kundens ønske.
  • Sørg for, at kunden kan klare det, hvis prisen stiger. Du mener muligvis, at du har taget højde for alt, hvorefter det viser sig, at karosseriet er i en meget dårligere stand, når du har fjernet lakken. Det skal gøres klart for kunden, at bilen muligvis kan være i dårligere stand, end det i første omgang ser ud til.

Mere komplekse reparationer

Klassiske biler spænder over næsten 100 år, og der er derfor meget stor forskel på de anvendte materialer og fremstillingsmetoder. Der vil ofte være brug for specialværktøj eller særlige materialer, som du ikke bare lige kan bestille. Hver bil har desuden sin helt egen opbygning af laklag og kræver særlig klargøring og påføring. Generelt kan omkostningerne til arbejdet ikke beregnes med de almindelige beregningsprogrammer. De skal i stedet estimeres. Sascha Petschke forklarer: "Det kræver stor erfaring og viden at opnå et resultat, der imponerer kunderne − og du skal gøre et positivt indtryk på kunderne, da ejere af klassiske biler generelt har et meget stærkt netværk og bruger meget tid på at lede efter det rigtige værksted. Mund til mund-metoden og anbefalinger fra andre ejere eller fora på nettet bliver taget meget seriøst."

Desuden har de fleste ejere allerede et værksted, de har tillid til. Sascha Petschke: "Hvis du vil skabe dig et navn inden for dette kundesegment, er det nødvendigt at udføre arbejde af høj kvalitet for at blive anbefalet til andre og at være lidt foran de etablerede konkurrenter." Hans tip: "Hvis du har den nødvendige passion og ekspertise til at arbejde med disse skatte og gerne vil udvide dit arbejdsområde til også at omfatte klassiske og moderne klassiske biler, er det en fordel at starte med småreparationer og -opgaver for at få en fornemmelse af bilerne og kunderne. Men vigtigst af alt, tag dig god tid! Forretningsmodellen kan derefter føre til succes."

 

Vil du vide mere?

Læs mere om Lean og optimerings værktøjer

Se andre artikler