Hvordan højteknologiske laksystemer gør selvkørende køretøjer muligt

PPG har en lang tradition for at fremstille lakprodukter til både bilproducenter og -reparatører. Bilindustrien gennemgår i øjeblikket store forandringer. Autonome køretøjer og et stadig stigende antal sensorer og kameraer, der overvåger vejene og trafikken omkring bilen, har medført en helt ny udfordring: Hvordan kan man bruge lakken på bilen til at forbedre sikkerheden og køreoplevelsen?

Lysabsorption og sensordetektering

Coatings bliver afgørende for de forskellige typer sensorer, der vil gøre det muligt for køretøjer at kommunikere med og se hinanden og at registrere forhindringer, og hvor vejen er. En test viste, at en sort bil kun sendte 6 % af det nære infrarøde signal tilbage i forhold til en hvid bil. Det betød, at den sorte bil var markant mindre "synlig" på vejen. Hvordan arbejder PPG med sådanne udfordringer? Vi har udviklet coatings, der øger detekteringen af mørke køretøjer og lader lyset trænge ned mod et reflekterende underlag. Signalet "kastes tilbage" til sensoren fra underlaget i stedet for at blive absorberet. Denne coating udnytter kommercielt gennemprøvet teknologi fra PPG's luftfartsvirksomhed, der fungerer på samme lys- og varmereflekterende måde. PPG vil kunne bruge lakkerne både til biler og infrastruktur, så opretstående konstruktioner, f.eks. broer, kan identificeres tydeligt og måles præcist med en bils sensorer.

PPG har allerede én coatingteknologi, som gør det nemmere for brugerne at styre specifikke bølgelængders refleksionsevne. Inden for to år forventer PPG at markedsføre forbedrede coatings, der absorberer mindre infrarødt lys, men stadig giver en smuk farve og et fremragende udseende. PPG vil også fremstille forbedrede coatings, der øger radarrefleksionen og transmissionsegenskaberne for plast- og kompositunderlag.

Rengøringsvenlige komposit-coatings

PPG's eksperter er ved at løse et grundlæggende problem omkring sensorer, der bliver tildækket af is eller mudder. Det sker ved hjælp af en rengøringsvenlig teknologi for coatings, som gør det hurtigt og nemt at vaske snavs og vand af, så der ikke spærres for sensorernes udsyn.

Radiofrekvens

Coatings vil også få stor betydning inden for mobilitet, når det drejer sig om at minimere radiofrekvenslækager. Det er, når elektromagnetiske signaler vandrer og flyder ind i hinanden, så der skabes krydstale, som kan forringe udstyrets funktion. Teknologien fra PPG's luftfartsvirksomhed vil sikre, at signaler ikke bliver blandet sammen, så deres ydeevne forringes.