Helautomatisk kulörblandning frigör värdefull tid

PPG har nyligen i samarbete med franska Fillion Technologies introducera en helautomatisk maskin som helt själv blandar kulören och detta kommer att innebära en mindre revolution för fordonslackerare i hela Skandinavien. PPG är först i Skandinavien med att installera två maskiner hos två av Atracco AB’s lackeringsverkstäder

Alla fordonslackerare upplever då och då att det kommer lite för mycket av något pigment när kulörerna ska doseras manuellt, vilket leder till att man måste kompensera och hälla i mer av de andra pigmenten. Samtidigt är man vid små skador ofta tvungen att blanda mer än man egentligen behöver. Båda situationerna innebär att man måste slänga dyrbar lack i kemicontainern.

Men tillsammans med den helautomatiska blandningsmaskinen Daisy Wheel från Fillion Technologies och  PPG lacksystemet från PPG Industries hör dessa båda situationer nu till historien. Maskinen är alltid 100 procent exakt och kan dosera 10 gånger mer precist än det är möjligt med manuell dosering.

Frigör tid för andra uppgifterDaisy Wheel2

En annan mycket central fördel med Daisy Wheel är att de 7–10 minuter som det normalt tar att blanda en kulör, nu kan användas för att ta hand om fler bilar i verkstaden, vilket ökar både produktivitet och lönsamhet. Och om man blandar exempelvis 10 kulörer om dagen sparar verkstaden upp till 2 timmars arbetstid per dag eller 10 timmar i veckan.

Den nya maskinen är intressant för både stora och medelstora lackeringsverkstäder som blandar minst 8–10 kulörer om dagen. En annan tydlig fördel med Daisy Wheel är att det i fler fall än hittills kommer att vara möjligt att lackera kant-till-kant, eftersom maskinen doserar kulörerna mer exakt än det är möjligt med manuell blandning. Därmed sparar man material och dyrbar arbetstid på att göra utsprayningar för att säkerställa ett tillfredsställande slutresultat.

Atracco AB tar ledartröjan

De två första maskinerna som finns i Skandinavien har installerats av PPG Industries på Atracco AB:s lackeringsverkstäder, vilka är en av de mest ambitiösa aktörerna och som expanderar mest på den svenska eftermarknaden.

Adam Gregers-Varg , verkstadsansvarig från Atracco AB säger så här om orsaken till att Atracco AB, som de första i Skandinavien, valde att investera i två av dessa nya automatiska blandningsmaskiner: ”i hela mitt aktiva företagarliv har min målsättning att alltid vara ledande eller delaktig i utvecklingen. Daisy Wheel är nog den mest spännande och nödvändiga produkten som någonsin lanserats i lackeringsbranschen”.

Även om det är en nyhet att maskinen nu har installerats i Skandinavien, så har PPG omfattande och mycket positiva erfarenheter av Daisy Wheel i Tyskland, där fler än 55 maskiner har installerats med PPG Industries två lacksystemer.